Τα 5 “Ναι” στη διατροφή της νύφης από τον γνωστό διατροφολόγο Κωνσταντίνο Ξένο

Τα 5 Ναι στην διατροφή της νύφης από τον γνωστό διατροφολόγο Κωνσταντίνο Ξένο

O κλινικός διαιτολόγος – διατροφολόγος Κωνσταντίνος Ξένος μας εξηγεί τι πρέπει να προσέχουν οι μέλλουσες νυφούλες.

Τι κάνει μια γυναίκα πιο όμορφη?

Η προαγωγή της εξωτερικής εμφάνισης μιας γυναίκας, εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό, από την τήρηση μιας ισορροπημένης διατροφής, που αφενός έχει σκοπό να προμηθεύσει τον οργανισμό με όλα εκείνα τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία, που απαιτούνται για την υγεία και τη λάμψη του δέρματος και των μαλλιών και αφετέρου μπορεί να οδηγήσει στην επίτευξη (ή και στη διατήρηση) ενός ιδανικού βάρους.

Οι βασικές αρχές μιας ισορροπημένης διατροφής αφορούν στην επάρκεια, στο καθημερινό σιτηρέσιο, φρούτων και λαχανικών, στη μειωμένη πρόσληψη κορεσμένου λίπους (λίπος γαλακτοκομικών και κρεάτων), στη προτίμηση στο ελαιόλαδο και βέβαια στη κατανάλωση όσο το δυνατό λιγότερο επεξεργασμένων δημητριακών, σε καθημερινή βάση.

Η έννοια ενός γενικότερου πλαισίου σωστής διατροφής πρέπει να εμπεδωθεί καλά, ώστε η γυναίκα να καταλάβει πως μια αμπούλα βιταμίνης Ε, δεν μπορεί να συνεισφέρει στην γενικότερη ομορφιά, αν η καθημερινή της διατροφή χαρακτηρίζεται από υπερβολές στην κατανάλωση λίπους, αλατιού και ζάχαρης και ελλείψεις σε τροφές – αρωγούς για την ομορφιά, όπως τα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσο το δυνατό λιγότερο επεξεργασμένα δημητριακά και τα ψάρια.

Αξίζει τέλος να τονίσουμε ότι η ισορροπημένη διατροφή συμβάλλει, τόσο μέσω συγκεκριμένων διατροφικών στοιχείων, όσο και μέσω της εικόνας ενός καλλίγραμμου κορμιού, στη καλή ψυχολογία και στην ενισχυμένη αυτοπεποίθηση, στοιχεία απαραίτητα για μια γυναίκα που επιζητά την ομορφιά και την λάμψη.

Τα 5 “Ναι” στην διατροφή της νύφης (και όχι μόνο της νύφης..) 

  1. Ναι στα φρούτα και στα λαχανικά (που με τις αντιοξειδωτικές ουσίες και τις φυτικές ίνες που εμπεριέχουν προσφέρουν υγεία, λάμψη, ομορφιά)
  2. Ναι σε δημητριακά όσο το δυνατό λιγότερο επεξεργασμένα και προϊόντα αυτών (βρώμη, αναποφλοίωτο ρύζι, ψωμί ολ.αλέσεως) που αποτελούν τη βάση της Μεσογειακής διατροφής, του υγιεινότερου μοντέλου σίτισης.
  3. Ναι στο ελαιόλαδο (ακόμα και στο τηγάνισμα είναι ανώτερο όλων των σπορέλαιων που κυκλοφορούν στην Ελληνική Αγορά)
  4. Ναι στο πολύ νερό (τουλάχιστο 1,5 λίτρο καθημερινά)
  5. Ναι στις τακτές ώρες λήψης γευμάτων και στην καθιέρωση πρωινού γεύματος!

Τα 5 “Όχι”

Όχι στην υπερβολική λήψη κορεσμένων λιπαρών (λίπος γαλακτοκομικών, λίπος κρεατικών)

  1. Όχι στη συχνή κατανάλωση τροφίμων έντονα επεξεργασμένων με αλάτι ή νιτρικά άλατα (π.χ. αλλαντικά)
  2. Όχι στην υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ
  3. Όχι στις ακραίες-μονοφαγικές-παράδοξες δίαιτες αδυνατίσματος που τελικώς διαιωνίζουν το πρόβλημα των επιπλέον κιλών και βλάπτουν την υγεία.
  4. Όχι στη μεγάλη κατανάλωση καφέ

 

Βιταμίνες που παίζουν ιδιαίτερο ρόλο στην γυναικεία φύση:

Βιταμίνη Ε:                 

Η οικογένεια των τοκοφερολών αποτελούν έναν από τους σημαντικότερους αντιοξειδωτικούς παράγοντες στη φύση.

Η αναγκαιότητα για προστασία απέναντι στην ανεξέλεγκτη παραγωγή ελευθέρων ριζών, είναι στις μέρες μας επιτακτική και συνεισφέρει μέγιστα στην άριστη αισθητική του δέρματος και γενικότερα όλων των ιστών.

Πέρα όμως από τις ιδιαίτερες αντιοξειδωτικές ιδιότητες της, η βιταμίνη Ε παίζει ευεργετικό ρόλο στην ινοκυστική μαστοπάθεια.

Η ινοκυστική μαστοπάθεια είναι ως γνωστό ένα καλοήθες σύνδρομο, που χαρακτηρίζεται από μικρούς όγκους , πόνο και ευαισθησία στο μαστό.

Κλινικές μελέτες έδειξαν πως ο εμπλουτισμός του διαιτολογίου  με τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Ε (σπορέλαια, ελαιόλαδο, ξηροί καρποί) επιφέρει σημαντική βελτίωση στην διαδικασία της νόσου.

Ακόμα η βιταμίνη Ε βοηθά τις γυναίκες να αντιμετωπίσουν με ηπιότερους τόνους τα συμπτώματα του προεμμηνορυσιακού συνδρόμου.

Βιταμίνη Β6:

Η υδατοδιαλυτή αυτή βιταμίνη που ανήκει στην οικογένεια του συμπλέγματος Β έχει πρωταγωνιστήσει σε δεκάδες μελέτες που έγιναν για το προεμμηνορυσιακό σύνδρομο.

Με την συμμετοχή της λοιπόν τόσο στον μεταβολισμό της τρυπτοφάνης όσο και στην αναστολή της έκκρισης της προλακτίνης, βοηθά και καταπραύνει τα προεμμηνορυσιακά συμπτώματα.

Μάλιστα πολλές γυναίκες αναφέρουν ότι η κατακράτηση των υγρών, που παρατηρούν στο σώμα τους προ εμμήνου ρύσεως, είναι μικρότερη όταν ακολουθούν διαιτολόγιο πλούσιο σε Β6.

Καλές πηγές Β6 είναι η μαγιά μπύρας ,τα δημητριακά προγεύματος και τα γαλακτοκομικά.

Βιταμίνη C:

Το κολλαγόνο, που αποτελεί δομικό συστατικό του συνδετικού ιστού , χρειάζεται προκειμένου να αναπλασθεί σωστά επαρκείς ποσότητες βιταμίνης C.

Σε περιπτώσεις κυτταρίτιδας η σωστή ανάπλαση του κολλαγόνου εξυπηρετεί άμεσα την αισθητική καλυτέρευση του προβλήματος.

Ακόμα οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες της βιταμίνης C την κατατάσσουν στις πλέον απαραίτητες για την «ευαίσθητη» γυναικεία επιδερμίδα

Όσες μέλλουσες νύφες, προβληματίζονται με κάποια παραπάνω κιλά και ετοιμάζονται για κάποιο συγκεκριμένο πρόγραμμα διαίτης, ας αναλογιστούν πρώτα απ’όλα τον βασικό κανόνα αδυνατίσματος, που προστάζει πως η ρήση «το γοργόν και χάριν έχει» δεν ισχύει για την απώλεια βάρους.

Δίαιτες μονομερείς που μας παρέχουν μια μόνο ομάδα τροφών (μόνο φρούτα ή μόνο γαλακτοκομικά) και που πλασάρονται ως «αποτοξινώσεις» ή αυστηρά υποθερμιδικά προγράμματα των 600 ή και λιγότερων θερμίδων και συχνά συστήνει η μία φίλη στην άλλη, πρέπει να αποφεύγονται μια και όχι μόνο είναι ανεπαρκή σε θρεπτικά συστατικά, αλλά και το αποτέλεσμα που έχουν, είναι εντελώς παροδικό και τα κιλά επανέρχονται «δριμύτερα», αφού η απώλεια βάρους αντικατοπτρίζει κυρίως μυϊκό ιστό και υγρά και όχι ιδιαίτερα ποσά λιπώδους ιστού.

Μπορεί λοιπόν η γρήγορη απώλεια να αποτελεί ένα είδος ψυχολογικού ντοπαρίσματος, αλλά από τι στιγμή που τα κιλά επιστρέφουν με μαθηματική ακρίβεια και το πρόβλημα διογκώνεται και διαιωνίζεται, οι μέλλουσες νύφες ας σκεφτούν ψυχραιμότερα και ας μην προτρέχουν σε ακραίες «λύσεις».

Έτσι η σωστή αντιμετώπιση παραμένει να είναι το λογικό πλάνο διατροφής που χαρακτηρίζεται από επάρκεια σε θρεπτικά συστατικά και καταρτίζεται σύμφωνα πάντα με τις ιδιαίτερες διατροφικές ανάγκες και απαιτήσεις του ατόμου, στοχεύοντας βέβαια σε μια λογική απώλεια βάρους (της τάξεως των 4 κιλών το μήνα).

Όταν  αυτή η προσπάθεια πλαισιωθεί και με ένα ήπιο πρόγραμμα εκγύμνασης, τότε αυτόματα προσεγγίζουμε τον ιδανικότερο τρόπο απώλειας βάρους.

Κωνσταντίνος Ξένος
Κλινικός Διαιτολόγος M.Sc.
M.Sc. in Nutritional Medicine – University of Surrey
Διευθυντής τμήματος Διατροφογενετικής & Έρευνας Θρέψης «Ευρωκλινική Αθηνών»
www.kxenos.gr

You might be interested in …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *