Γάμος εν μέσω οικονομικής κρίσης

Γάμος εν μέσω οικονομικής κρίσης

Κρίση, οικονομική ύφεση, ΔΝΤ, spreads, υποβάθμιση, επαναδιαπραγμάτευση… Πού πάω να παντρευτώ; Εδώ ούτε λίγο, ούτε πολύ μας λένε ότι καταστραφήκαμε.

Ησυχάστε, ησυχάστε. Δεν είναι όλα μαύρα κι άραχνα. Μπορεί να είναι πιο δύσκολα, αλλά και γάμοι γίνονται και βαπτίσεις και η ζωή τραβά την ανηφόρα… ή την κατηφόρα, ανάλογα σε πιο σημείο του δρόμου είμαστε.

Ή ανάλογα από ποια πλευρά του δρόμου κοιτάμε.

Βέβαια ας ξεκινήσουμε από μια παραδοχή. Η οικονομία είναι χάλια και κάτω από τις νέες αυτές συνθήκες θα πρέπει να πορευτούμε όλοι. Έτσι θα πρέπει να πορευτείτε κι εσείς που προγραμματίσατε ένα ούτως ή άλλως δαπανηρό γεγονός. Τέτοιου είδους προβληματισμοί μπορεί να σας αποτρέψουν να σχεδιάσετε το γάμο σας όπως τον είχατε ονειρευτεί. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να τον ακυρώσετε ή να τον αναβάλετε. Να λοιπόν ορισμένες συμβουλές για το πώς μπορείτε να διαχειριστείτε την κατάσταση εν μέσω οικονομικής κρίσης χωρίς να κάνετε εκπτώσεις στα όνειρά σας.

Πρώτη και κύρια αλλαγή που μπορείτε να κάνετε, χωρίς να αλλάξει τίποτα σχεδόν από τον όλο προγραμματισμό σας είναι να τελέσετε το μυστήριο μέρα Παρασκευή. Εκτός του ότι είναι πιο «προχώ» είναι και πιο «οικονό», καθώς έχετε περισσότερες επιλογές σε αίθουσες. Στο δε ξημέρωμα του γλεντιού σε βρίσκει το Σάββατο, για να φύγει ο πονοκέφαλος. Ειδικά για τους καλεσμένους σας που τη Δευτέρα δουλεύουν (και το Σάββατο όχι) είναι ό,τι καλύτερο.

Περιορίστε τον αριθμό των καλεσμένων σας σε αυτούς που πραγματικά έρχονται για σας και όχι για τη μαμά σας ή για τη γιαγιά σας. Ξέρετε αυτούς -τους συγγενείς συνήθως- που τους βλέπεις μόνο όταν σε φιλάνε στο τέλος του γάμου και σου ξεφουρνίζουν κάτι ακαταλαβίστικα, του στιλ: Αχ, εγώ με τη μάνα σου μαζί μεγαλώσαμε, ή στα πόδια μου σε μεγάλωσα.

Αφού η τάση, αλλά και η συνείδησή σας επιλέγουν οικολογικά, γιατί να μην το εφαρμόσετε και στο γάμο σας; Επιλέξτε ανθοσυνθέσεις με λουλούδια εποχής, καθώς, όπως όλα τα είδη την εποχή της αφθονίας τους, είναι φθηνότερα. Στις οικολογικές και περιβαλλοντικές σας ανησυχίες θα πρέπει να εντάξετε και τα προσκλητήρια. Λιγότερα, γιατί και κοστίζουν και δεν πρέπει να σπαταλάμε πόρους (πεταμένο χαρτί).

Στη δεξίωση (της Παρασκευής) ελαττώστε το μενού, αρχίζοντας από το πρώτο πιάτο. Το ντολμαδάκι, το ραπανάκι και το blue cheese δεν έλειψαν από κανέναν. Αντίθετα ένα καλό -όχι απαραίτητα ακριβό- κρασί με σεβασμό στον τρόπο που σερβίρεται, ή ένα απλό «λιμοντσέλο» για το καλωσόρισμα θα ανέβαζε το επίπεδο της δεξίωσης, χωρίς το παραμικρό επιπλέον κόστος.

Καλό το Μπαλί και το Πουκέ και, αν υπάρχουν τα χρήματα, βεβαίως να τα δείτε, αλλά και η Ελλάδα δεν είναι κακή. Γνωρίστε τη γυρνώντας τη με το αυτοκίνητο. Άλλωστε, όπως λέει και ο ποιητής:

Σα βγεις στον πηγαιμό για την Ιθάκη,
να εύχεσαι να ‘ναι μακρύς ο δρόμος,
γεμάτος περιπέτειες, γεμάτος γνώσεις.
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Η Ιθάκη σ’ έδωσε τ’ ωραίο ταξίδι.
Χωρίς αυτήν δεν θα ‘βγαινες στον δρόμο.

Και χωρίς τον γάμο επίσης!!!

You might be interested in …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *