Έξοδα Γάμου: Ποιος Πληρώνει Τί – Πόσο Κοστίζει Ένας Γάμος

Έξοδα Γάμου: Ποιος Πληρώνει Τί - Πόσο Κοστίζει Ένας Γάμος

Ακόμα και στο πρόσφατο παρελθόν θεωρείτο αυτονόητο ότι το όνειρο κάθε μελλοντικού ζεύγους ήταν ένας πλουσιοπάροχος, παραδεισένιος γάμος.

Ωστόσο, σήμερα η γενιά των 592 ευρώ με το πενιχρό budget της είναι σαφώς πιο περιορισμένη συγκριτικά με εκείνες τις μεγαλεπήβολες προσδοκίες.

Πλέον η όλη διαδικασία για το μυστήριο του γάμου και για την μετέπειτα δεξίωση συνιστά απόφαση για λίγους και τολμηρούς.

Νυφικά, γαμπριάτικα κοστούμια, μπομπονιέρες γάμου, catering και άλλα χίλια μύρια που τίθενται ως προτεραιότητα – και κάπως έτσι ξαφνικά η λίστα με τα έξοδα γάμου πολλαπλασιάζεται…

Παρά ταύτα, το ιδανικότερο για τους μελλόνυμφους είναι μια διεξοδική έρευνα αγοράς, καθώς οι επιλογές είναι αμέτρητες, τόσο από άποψη κόστους όσο και ποιότητας.

Ποιο λοιπόν, είναι το κόστος γάμου κατά προσέγγιση σήμερα; Τι είναι αναγκαίο λίγο-πολύ να συνυπολογιστεί στη συνολική τιμή;

Και ποιες είναι οι οικονομικές υποχρεώσεις του ζεύγους, των γονιών και των κουμπάρων που συνεισφέρουν στα έξοδα της γαμήλιας διαδικασίας;

Σε κάθε περίπτωση, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας και να ενημερωθείτε για ποικίλες όμορφες ιδέες γάμου που συνδυάζουν ποιότητα και τιμή για την πιο όμορφη στιγμή της ζωής σας.

Γραφειοκρατικά έξοδα γάμου

Όσον αφορά στα χαρτιά του γάμου, δεν είναι τόσο το κόστος αλλά ο χρόνος που θα καταναλωθεί. Θα χρειαστεί μόνο ένα μικρό χρηματικό ποσό (15€ περίπου) για το παράβολο – χαρτόσημου για την άδεια γάμου.

Live μουσική ή DJ;

Είστε fan της live μουσικής; Τότε το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να νοικιάσετε μία ζωντανή ορχήστρα με περίπου 1.000€ για τη δεξίωση.

Σε περίπτωση που επιθυμείτε κάτι πιο οικονομικό και σύγχρονο επιλέξτε έναν DJ, με τον οποίο θα συμφωνήσετε τα τραγούδια γάμου που θα επιθυμούσατε να σας συντροφεύουν την ημέρα του γάμου σας, στη τιμή των 300-400€.

Και μετά την τελετή… πού;

Με το πέρας της γαμήλιας τελετής έχετε την ευκαιρία να καταφύγετε σε διάφορους χώρους για τη διεξαγωγή της δεξίωσης ανάλογα με τα χρήματα που θέλετε να διαθέσετε.

Κάποιο συνοικιακό εστιατόριο της πόλης σίγουρα θα σας κοστίσει πιο φθηνά, ενώ για κάτι πιο εντυπωσιακό διαλέξτε μια αίθουσα δεξιώσεων (≈20€/άτομο) ή ένα κτήμα γάμου με catering – σε αυτή την περίπτωση οι τιμές που θα πρέπει να περιμένετε είναι άνω των 35€ ανά άτομο.

Βέβαια πολλές αίθουσες δεξιώσεων συμπεριλαμβάνουν στα οικονομικά τους πακέτα, δική τους μπάντα ή DJ, οπότε δεν θα χρειαστεί να αναζητήσετε τη μουσική κάλυψη επιπλέον.

Εδώ να αναφερθεί ότι συνήθως τη δεξίωση την καλύπτουν τα πεθερικά, και τα τελευταία χρόνια προς αποφυγή παρεξηγήσεων υπολογίζεται ανάλογα με τον αριθμό των προσκεκλημένων της κάθε οικογένειας.

Ανθοστολισμός & διακόσμηση χώρων

Γενικότερα, ο στολισμός γάμου είναι σημαντικός και πρέπει να είναι αρμονικά συνυφασμένος με το προσωπικό στιλ του ζεύγους και με την ενδυμασία τους, ώστε να είναι απόλυτα αντιπροσωπευτικός και να υπάρχει μια ευρύτερη ομοιομορφία και κομψότητα.

Συγκεκριμένα, χρειάζεται να οργανωθεί ο στολισμός της εκκλησίας, της αίθουσας που θα λάβει χώρα η δεξίωση, του αυτοκινήτου και της γαμήλιας ανθοδέσμης.

Κατά παράδοση, την ανθοδέσμη την επιβαρύνεται ο γαμπρός και κοστίζει από 60 έως 90€ ανάλογα με τα άνθη που θα προστεθούν.

Νυφική ΑνθοδέσμηΤον ανθοστολισμό και τη γενική διακόσμηση, συμπεριλαμβανομένων των λαμπάδων, είθισται να τον διευθετεί ο/οι κουμπάρος/οι, και ξεκινά από 300 έως 1500€ ανάλογα με το αν πραγματοποιηθεί λιτή ή πλούσια διακόσμηση.

Αν δυσκολεύεστε να αποφασίσετε, μην ανησυχείτε καθόλου! Συμπληρώστε τη φόρμα επικοινωνίας και θα ετοιμάσουμε αποκλειστικά για εσάς εντελώς ΔΩΡΕΑΝ μια πρόταση διακόσμησης ανταποκρινόμενη στις επιθυμίες και απαιτήσεις σας!

Κόστος μυστηρίου

Θεωρητικά η τέλεση του μυστηρίου του γάμου δεν αποτελεί κάποιο επιπλέον έξοδο. Ωστόσο, συνήθως οι υπεύθυνοι ιερείς ορίζουν μέσω προφορικής συμφωνίας ένα ποσό για τη λειτουργία της εκκλησίας και την μετέπειτα καθαριότητα. Η τιμή κυμαίνεται στα 100€ και άνω, ποσό που καλύπτει ο κουμπάρος.

Σετ δίσκου & στέφανα

Το σετ δίσκου (καράφα, δίσκος, ποτήρι), όπως και τα στέφανα τον μελλονύμφων, τα εξασφαλίζει συνήθως ο κουμπάρος.

Η τιμή αυτών κυμαίνεται από 150-300€ αναφορικά με το σετ δίσκου και τα στέφανα κοστίζουν από 40 έως και 300€ αναλόγως των υλικών κατασκευής και της εργασίας που απαιτείται για τη δημιουργία τους.

Σετ Γάμου

Ενδυμασία γαμπρού & νύφης

Η νυφική και η γαμπριάτικη αμφίεση είναι χωρίς αμφιβολία το Α και το Ω στο γαμήλιο event.

Παραδοσιακά, το κοστούμι του γαμπρού είναι υποχρέωση των γονέων της νύφης, ενώ το νυφικό φόρεμα καλύπτεται από τους γονείς του γαμπρού.

Οι τιμές των νυφικών και των κοστουμιών ποικίλουν ανάλογα με τις επιλογές του ζευγαριού και το ηχόχρωμα που θέλουν να προσδώσουν στη τελετή.

Η ενοικίαση ξεκινά από 400€, ενώ η αγορά νυφικών ρούχων και υποδημάτων είναι σαφώς ακριβότερη και συνήθως αφήνεται κάποια προκαταβολή.

Περιποίηση της νύφης

Στόχος της νύφης την ημέρα του γάμου της είναι να αποτελεί το επίκεντρο και συνεπώς να είναι αψεγάδιαστη.

Γι’ αυτό επιδιώκει να κατακτήσει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στην κόμμωσή της, στο νυφικό μακιγιάζ και στην περιποίηση χεριών και ποδιών από επαγγελματίες που θα επιμεληθούν λεπτομερώς το παρουσιαστικό της.

Το κόστος διαμορφώνεται έπειτα από συνεννόηση με το εκάστοτε σαλόνι ομορφιάς και την αισθητικό. Στις τιμές αυτών συνήθως δεν υπάρχει κάποιος μέσος όρος αφού διαφοροποιούνται σε σημαντικό βαθμό.

Συνήθως, το νυφικό μακιγιάζ ξεκινά από 180€ μαζί με 1-2 δοκιμές, όπως και το νυφικό χτένισμα. Οι τιμές για την περιποίηση των νυχιών αρχίζουν από 25€ και διαφέρουν ανάλογα με αυτό που θέλετε να κάνετε.

Φωτογράφηση & βιντεοσκόπηση

Η δουλειά του φωτογράφου την συγκεκριμένη μέρα είναι εξαιρετικά σημαντική, αφού τα στιγμιότυπα που θα αποθανατίσει θα δίνουν ζωή στις αναμνήσεις του ζευγαριού στο μακρινό μέλλον.

Γι’ αυτό η επιλογή του θα πρέπει να είναι προσεκτική και ο φωτογράφος να είναι έμπειρος. Στα studio υπάρχουν διάφορα πακέτα για να διαλέξετε, που συνδυάζουν ψηφιακή φωτογράφηση και βιντεοσκόπηση με μοντάζ και επεξεργασία, άλμπουμ, κορνίζες, DVD και φωτογραφίες, από 500€.

Προσκλητήρια & μπομπονιέρες

Τα προσκλητήρια, που  μοιράζονται τουλάχιστον 2 μήνες πριν τη γαμήλια τελετή, θα πρέπει να είναι μοναδικά – οι μπομπονιέρες δε, απονέμονται ως αναμνηστικό δώρο στους καλεσμένους που θα παραβρεθούν και θα μοιραστούν με τους νεόνυμφους την πιο σημαντική στιγμή της ζωής τους.

Οι τιμές των προσκλητηρίων διαφοροποιούνται με βάση το είδος του χαρτιού, τα υλικά και τις κορδέλες που χρησιμοποιούνται (0,18-5€/προσκλητήριο).

Όσον αφορά στις μπομπονιέρες, υπάρχουν άπειρα είδη και υλικά με διαφορετικό περιτύλιγμα. Οι πιο απλές ξεκινούν από 1€ περίπου η μία και οι πιο σύνθετες φτάνουν έως και 5€.

Μερικές από τις χειροποίητες ιδέες για μπομπονιέρες που επιμελούμαστε, μπορείτε να τις ανακαλύψετε εδώ!

Βέρες

Οι βέρες, που θα συντροφεύσουν τους μελλόνυμφους για το υπόλοιπο της κοινής τους ζωής, είναι ένα έξοδο του ίδιου του ζευγαριού και συνήθως του γαμπρού.

Κλασικά, με μια έρευνα αγοράς θα διαπιστώσετε ότι οι τιμές αλλάζουν κατά πολύ.

Μπορεί να βρείτε απλές βέρες από 100 ευρώ, αλλά και πιο εντυπωσιακές που μπορεί να φτάνουν μέχρι και τα 5.000€ ανάλογα με το υλικό κατασκευής, το μέγεθος και το είδος του πολύτιμου λίθου.

Το δώρο του κουμπάρου

Στα συνολικά έξοδα του γάμου, το ζευγάρι δεν θα πρέπει να λησμονήσει να προϋπολογήσει και το δώρο για τους κουμπάρους. Ενδεικτικές τιμές εδώ δεν μπορούν να αναφερθούν καθώς το συνολικό κόστος εξαρτάται αποκλειστικά από την οικονομική ευχέρεια του κάθε ζευγαριού.

*Some extras

Το κόστος γάμου ανεβάζουν μερικές extra (προαιρετικές) προσθήκες που ενδεχομένως θέλετε να κάνετε, προκειμένου να εμπλουτίσετε το concept του γάμου και να αφήσετε έκπληκτους τους καλεσμένους σας.

Για παράδειγμα μπορούμε να αναφέρουμε τα βεγγαλικά μετά τη τέλεση του μυστηρίου ή κατά την είσοδο του ζευγαριού στο χώρο της δεξίωσης.

Επιπλέον, μην ξεχάσετε στην είσοδο της δεξίωσης να τοποθετείσετε ένα βιβλίο ευχών (10€) ή ακόμα και να προσλάβετε κάποιον animateur για την διασκέδαση των μικρών μας φίλων.

Τέλος, σχετικά με το γαμήλιο ταξίδι, διαλέξτε είτε κάποιον κοντινό και συνάμα οικονομικό προορισμό είτε ένα ταξίδι σε εξωτερικό προορισμό ή περιήγηση με κρουαζιέρα με αισθητά αυξημένη τιμή!

Ανεξάρτητα από το συνολικό κόστος του γάμου, το σίγουρο είναι ότι η συγκεκριμένη ημέρα θα σας μείνει αξέχαστη για πολλούς και διαφορετικούς λόγους – φροντίστε λοιπόν να την ευχαριστηθείτε στο έπακρο!

You might be interested in …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *